Bopælsland efter endt uddannelse

I takt med at flere og flere gennemfører en uddannelse, er antallet, der rejser til udlandet for at studere, også steget. Dette gælder især studerende på de videregående uddannelser, da en stor del af uddannelserne ikke findes her i landet. Antallet af studerende på de videregående uddannelser i udlandet er steget med 45 pct. siden 2003.

I 2017 udgjorde de studerende i udlandet 35 pct. af alle aktive studerende på en videregående uddannelse. En del af de studerende vender hjem, mens andre fortsætter med at bo i udlandet efter endt uddannelse.

 

Studerende i udlandet

Det første år efter at have fuldført en erhvervskompetencegivende uddannelse[1] i udlandet i perioden 2003-2017, boede i gennemsnit 63 pct. af de studerende fortsat i udlandet. Heraf var 22 pct. fortsat i videre uddannelse. Oftest læser de studerende videre på en kandidatuddannelse efter at have gennemført en bacheloruddannelse. Det ses også i Figur 1, hvor der er flest aktive i videre uddannelse de første to år efter endt uddannelse. I takt med at andelen, der er aktiv i videre uddannelse, falder, stiger andelen, der vender hjem.

 

Figur 1: Bopælsland 1-10 år efter fuldført uddannelse i udlandet, 2003-2017

Note: kun erhvervs- og videregående uddannelser.

Kilde: Grønlands statistik – se tal i statistikbanken (http://bank.stat.gl/UDDBD1)

37 pct. af de studerende boede i Grønland ét år efter at have fuldført en uddannelse i udlandet. Andelen, der vendte hjem, og bosatte sig i Grønland steg i årene efter og toppede 8 år efter endt uddannelse. Her boede i gennemsnit 56 pct. af de studerende i Grønland efter endt uddannelse i udlandet.

Ingen ændring i andelen, der vender hjem

Ved sammenligning over tid skal der tages hensyn til det lille antal studerende, der årlig færdiggør en uddannelse i udlandet. Der er derfor lavet 3 års gennemsnit, for at gøre dataet mere robust overfor små udsving i de enkelte år.

Andelen, der er bosat i Grønland efter endt uddannelse i udlandet, har ikke ændret sig meget over de senere år. Der er små forskelle i de første 1-2 år efter endt uddannelse. Det udlignes efterfølgende det 3. år. Det er kun de studerende, som gennemførte en uddannelse i 2003-2005, hvor en større andel generelt havde bopæl i Grønland efter endt uddannelse, sammenlignet med de efterfølgende årgange.

Selvom flere er flyttet til udlandet for at studere, har det derfor ikke haft betydning for andelen, som efterfølgende er flyttet hjem igen.

Figur 2: Andelen, der bor i Grønland efter fuldført uddannelse i udlandet; 3 års intervaller 2003-2014

Note: kun erhvervs- og videregående uddannelser

Kilde: Grønlands statistik – se tal i statistikbanken (http://bank.stat.gl/UDDBD1)

 



[1] Erhvervskompetencegivende uddannelse er en erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse